Tot Suma!!

⚠️Necessitem la vostra ajuda⚠️

La JOP és una orquestra autogestionada i sense ànim de lucre, que se sustenta econòmicament en base els seus concerts i algunes subvencions que ajuden a cobrir els costos de la contractació del director, dels espais i despeses d’assaig, del lloguer de partitures, del transport d’instruments, assegurances i manutenció dels músics, etc.

🙏Ara mateix necessitem la teva aportació econòmica per fer viable el nostre projecte, així com per poder continuar amb la nostra activitat musical i social.

❤️Ens hi ajudes?? https://www.totsuma.cat/2095

Moltes gràcies per fer possible la JOP! ✨

Qui som?

L'Orquestra

Des del seu debut la primavera del 2012, sota la batuta del director Agustí López Piñol, la Jove Orquestra de Ponent (la JOP), ofereix concerts periòdics a l’Auditori Enric Granados de Lleida com a formació resident.

També actua puntualment en altres municipis de la província i ha arribat a tocar al Palau de la Música Catalana a Barcelona o poblacions de fora del territori català.

La JOP ha presentat repertoris molt variats, des de concerts totalment clàssics a música de cinema, passant per música llatinoamericana, concerts per a solistes o òpera. Cors, dansaires, cantants, solistes i fins i tot escenografies han compartit escenari amb l’orquestra.

El repte de la JOP és seguir reinventant-se per no perdre la confiança que s’ha guanyat entre la població de Ponent, sobretot la més jove. Un exemple de la constant fluïdesa i renovació de l’orquestra és el concurs per a directors titulars que va esdevenir durant el curs 2017/2018 on Antonio Lajara va ser el guanyador de la plaça de director titular, que va mantenir-se fins l’any 2022. Finalment, aquest 2023 s’ha incorporat l’últim director titular, fins el moment, de l’orquestra, Miquel Massana.

L'Associació

L’Associació Jove Orquestra de Ponent va ser fundada i consolidada com a associació juvenil l’any 2011 pels joves músics de les terres de Lleida amb la voluntat de formar part d’una orquestra simfònica jove fruit de la pròpia iniciativa.

L’orquestra acull una seixantena d’intèrprets de les nostres terres i d’altres indrets amb estudis musicals mitjans i superiors. La JOP es consolida com un espai de trobada musical on persones amb diferents itineraris professionals, tant musicals com no, tenen l’oportunitat de seguir tocant i formar part d’una orquestra simfònica i el seu context social que genera.

la JOP s’organitza de manera assembleària i a través dels seus socis i integrants, així com la seva junta organitzativa, treballen desinteressadament per dur a terme el ple funcionament de l’orquestra i les tasques de l’associació.

Els nostres valors

Un dels nostres principis vertebradors és la voluntat explícita de divulgar la música simfònica entre el jovent amb l’objectiu que l’entenguin i la gaudeixin com nosaltres. Descomptes per a joves al preu de les entrades, col·laboració amb la Universitat de Lleida, propostes musicals i comunicatives fresques, etc… fan que la JOP sigui la formació resident a l’Auditori que més públic jove atreu. A més, pretenem afavorir la formació i el futur professionals de músics i artistes joves.

Oferim l’oportunitat de ser solistes o fins i tot de dirigir l’orquestra a joves talents, hem organitzat un concurs de composició jove, promovem l’elaboració de dissenys gràfics per estudiants d’arts gràfiques o artistes joves de les Terres de Ponent.

Un altre eix fonamental és la imbricació amb la resta d’entitats culturals i juvenils de Ponent. Per això, la JOP forma part del teixit associatiu del territori, sent membre actiu de plataformes com La Sirollada o el Consell Local de la Joventut de Lleida.

Col·laborem estretament amb altres formacions corals i músics de les nostres terres, però també hem treballat amb escoles, institucions i entitats d’altres disciplines artístiques. La nostra implicació amb la societat també es plasma amb una col·laboració anual obligatòria amb alguna entitat del món del voluntariat social.

Totes aquestes simbiosis fan que, a poc a poc, la JOP es vagi consolidant com un actor cultural i social important a les nostres terres.

Miquel Massana

Director titular

El pianista i director d’orquestra català Miquel Massana (la Selva del Camp, 1991) és un dels perfils més polifacètics de la seva generació, combinant compromisos en el món simfònic, líric i tradicional, i amb una profunda vocació pedagògica i de divulgació.

Imatge: © Marc Colilla, AYHE

Quant a Miquel Massana

El pianista i director d’orquestra català Miquel Massana (La Selva del Camp, 1991) és un dels perfils més polifacètics de la seva generació, combinant compromisos en el món simfònic, líric i tradicional, i amb una profunda vocació pedagògica i de divulgació.

És director artístic i musical de l’Orquestra Simfònica de la Universitat “Rovira i Virgili” i director titular de la Jove Orquestra de Ponent. Ha estat convidat per l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra Camerata XXI, l’Orquestra de Cambra de l’Illa de Menorca o la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana així com per formacions d’arrel tradicional com la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Marinada, Maricel, Reus Jove o Principal de Tarragona.

Desenvolupa, també, una intensa tasca com a director assistent, primer de la Orquesta Joven de Extremadura (2018-2021) i de l’Associació de Concerts de Reus (2019-2021) i més recentment de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (2021-2023), així com de directors com Andrés Salado, Pablo González o Daniel Gil de Tejada.

La seva passió pel món de la lírica s’inicia professionalment l’any 2022, dirigint la producció de Don Giovanni de W. A. Mozart de l’Escola d’Òpera de la Fundació Òpera Catalunya i aquesta propera temporada ho farà al Gran Teatre del Liceu, com a director assistent de La Cenerentola, de Gioachino Rossini.

Del seu interès per la música de cambra en destaquen l’impuls en la creació de l’Ensemble Enneàgon, formació nascuda el 2022 i de la qual és assessor artístic i musical, i els diversos reconeixements obtinguts com a pianista amb el Duo Venti, com el 1r premi en el 17è Concurs Arjau o finalista i premi del públic en el 8è Concurs Internacional de Les Corts. També ha encarregat i estrenat obres de Carlota Baldrís, Marc Migó, José Vicente Fuentes o Sergi Puig i ha actuat amb artistes com Albert Guinovart.

La pedagogia i la divulgació són, també, una vocació que desenvolupa àmpliament. En el camp docent ha estat cap del Departament de Llenguatge Musical del Conservatori de Bellaterra i actualment és pianista repertorista de cant al Conservatori de Tarragona i professor del departament d’Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili. També és convidat habitualment per dirigir formacions joves, destacant la seva participació anual com a director de les orquestres del curs d’estiu Musica Molto a Godinne, Bèlgica. Per altra banda, el seu ferm compromís amb la divulgació musical el porten a presentar, des del 2022, el programa radiofònic Visita Guiada de la Cadena Ser.

Es forma entre Barcelona i Viena, primer al Conservatori Superior del Liceu on estudia piano i música de cambra amb Daniel Ligorio, Stanislav Pochekin i Guerassim Voronkov i més tard a l’Escola Superior de Música de Catalunya i a la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena, on cursa direcció d’orquestra amb Salvador Brotons i Johannes Wildner respectivament. Així mateix, ha rebut consells de directors com Xavier Puig, Antoni Ros-Marbà, Benjamin Zander, Erwin Ortner, Miquel Ortega, Mark Leitner o Ingrun Fusseneger. Durant aquests anys també estudia orgue amb Juan de la Rubia i Josep M. Mas i Bonet.