Qui som?

L'Orquestra

Des del seu debut la primavera del 2012, sota la batuta del director Agustí López Piñol, la Jove Orquestra de Ponent (la JOP), ofereix concerts periòdics a l’Auditori Enric Granados de Lleida com a formació resident.

També actua puntualment en altres municipis de la província i ha arribat a tocar al Palau de la Música Catalana a Barcelona o poblacions de fora del territori català.

La JOP ha presentat repertoris molt variats, des de concerts totalment clàssics a música de cinema, passant per música llatinoamericana, concerts per a solistes o òpera. Cors, dansaires, cantants, solistes i fins i tot escenografies han compartit escenari amb l’orquestra.

El repte de la JOP és seguir reinventant-se per no perdre la confiança que s’ha guanyat entre la població de Ponent, sobretot la més jove. Un exemple de la constant fluïdesa i renovació de l’orquestra és el concurs per a directors titulars que va esdevenir durant el curs 2017/2018 on Antonio Lajara va ser el guanyador de la plaça de director titular, que va mantenir-se fins l’any 2022. Finalment, aquest 2023 s’ha incorporat l’últim director titular, fins el moment, de l’orquestra, Miquel Massana.

L'Associació

L’Associació Jove Orquestra de Ponent va ser fundada i consolidada com a associació juvenil l’any 2011 pels joves músics de les terres de Lleida amb la voluntat de formar part d’una orquestra simfònica jove fruit de la pròpia iniciativa.

L’orquestra acull una seixantena d’intèrprets de les nostres terres i d’altres indrets amb estudis musicals mitjans i superiors. La JOP es consolida com un espai de trobada musical on persones amb diferents itineraris professionals, tant musicals com no, tenen l’oportunitat de seguir tocant i formar part d’una orquestra simfònica i el seu context social que genera.

la JOP s’organitza de manera assembleària i a través dels seus socis i integrants, així com la seva junta organitzativa, treballen desinteressadament per dur a terme el ple funcionament de l’orquestra i les tasques de l’associació.

Els nostres valors

Joves i per a joves

Un dels nostres principis vertebradors és la voluntat explícita de divulgar la música simfònica entre el jovent amb l’objectiu que l’entenguin i la gaudeixin com nosaltres. Descomptes per a joves al preu de les entrades, col·laboració amb la Universitat de Lleida, propostes musicals i comunicatives fresques, etc… fan que la JOP sigui la formació resident a l’Auditori que més públic jove atreu. A més, pretenem afavorir la formació i el futur professionals de músics i artistes joves.

Oferim l’oportunitat de ser solistes o fins i tot de dirigir l’orquestra a joves talents, hem organitzat un concurs de composició jove, promovem l’elaboració de dissenys gràfics per estudiants d’arts gràfiques o artistes joves de les Terres de Ponent.

Compromís amb la cultura i el territori

Un altre eix fonamental és la imbricació amb la resta d’entitats culturals i juvenils de Ponent. Per això, la JOP forma part del teixit associatiu del territori, sent membre actiu de plataformes com La Sirollada o el Consell Local de la Joventut de Lleida.

Col·laborem estretament amb altres formacions corals i músics de les nostres terres, però també hem treballat amb escoles, institucions i entitats d’altres disciplines artístiques. La nostra implicació amb la societat també es plasma amb una col·laboració anual obligatòria amb alguna entitat del món del voluntariat social.

Totes aquestes simbiosis fan que, a poc a poc, la JOP es vagi consolidant com un actor cultural i social important a les nostres terres.

Miquel Massana

Director titular

Nascut a la Selva del Camp l’any 1991, és actualment director artístic i musical de l’Orquestra Simfònica de la Universitat “Rovira i Virgili” (Tarragona) i director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.

Ha estat convidat per dirigir formacions com l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra de Cambra de l’Illa de Menorca o l’Orquestra Camerata XXI.

Entre les temporades 2018 i 2021 ha sigut director assistent de la Orquesta Joven de Extremadura i de l’Associació de Concerts de Reus. Recentment realitza el seu debut en el món de l’òpera dirigint la producció de “Don Giovanni” de W. A. Mozart de la Fundació Òpera Catalunya. És convidat sovint, també, per dirigir formacions d’arrel tradicional com la Cobla La Principal de Tarragona, la Reus Jove, la Maricel o la Marinada.

El seu interès en la descoberta de nous repertoris i sonoritats, així com en la música de cambra, l’empenyen a crear, l’any 2021, l’Ensemble Ennèagon, del qual n’és assessor artístic i musical. Per altra banda també ha estrenat obres de Carlota Baldrís o José Vicente Fuentes, entre altres.

Massana estudia piano i música de cambra al Conservatori Superior del Liceu amb Stanislav Pochekin, Daniel Ligorio i Guerassim Voronkov. Durant aquest període, i amb formacions com el Duo Venti o el Muczinsky Trio, és reconegut en certàmens com el 17è i 18è Concurs Arjau o el 8è Concurs Internacional de Les Corts. L’orgue també l’acompanya durant aquesta etapa estudiant interpretació i improvisació amb Josep M. Mas Bonet i Juan de la Rubia respectivament.

Tot i l’interès que des de ben aviat mostra per la direcció d’orquestra, és després de finalitzar els estudis de piano que realitza la seva formació entre l’Escola Superior de Música de Catalunya, amb Salvador Brotons, i la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena, amb Johannes Wildner, Erwin Ortner i Ingrun Fussenegger. D’altra banda, ha realitzat cursos i ha rebut consells de directors com Benjamin Zander, Pablo González, Andrés Salado, Xavier Puig, Antoni Ros-Marbà, Miquel Ortega, Daniel Gil de Tejada o Mark Leitner.

En l’àmbit docent, des del 2018 és pianista repertorista de cant i director musical dels projectes d’òpera del Conservatori de Tarragona i, entre 2013 i 2018, ha estat cap del Departament de Llenguatge Musical del Conservatori de Bellaterra.

https://www.miquelmassana.com/